Cronotermostat

cronotermostat touchscreen

Cronotermostat, Termo-reglare

Termo-reglarea reprezinta obtinerea unor conditii impuse de confort (respectiv de temperatura) intr-o incapere sau spatiu inchis, de la o sursa termica (centrala termica), cu ajutorul unor elemente de automatizare (de exemplu, un cronotermostat).

Principiul termoreglarii este urmatorul: se urmareste modificarea temperaturii si/sau debitul agentului termic (apa) trimis catre radiatoare pana cand se obtine temperatura dorita in incapere. Avantajele termoreglarii sunt multiple: confort marit datorita posibilitatii impunerii temperaturii dorite in spatiul vizat chiar fara deplasarea utilizatorului la locul de amplasare al cazanului, economie energetica (de combustibil), comanda automata a cazanului (aprindere, functionare, stingere).

Termoreglarea poate fi asigurata cu un termostat de camera sau un cronotermostat (care este un termostat mai complex, programabil).

Emerson_cronotermostat
termostat programabil Emerson, touchscreen

Ce este un crono-termostat ?

Cronotermostatul este de fapt un termostat programabil (in functie de timp).

Pe langa functia de programare temporala cronotermostatele, in functie de model, pot avea si alte functii, unele chiar foare complexe.

Deosebim cronotermostate cu urmatoarele tipuri de programare temporala:

  • cronotermostat cu programare zilnica (programul setat pentru o zi se repeta in toate zilele saptamanii)
  • cronotermostat cu programare saptamanala (se pot seta programe diferite pe parcursul unei saptamani, in week-end, etc.)
Deosebim deasemeni:
  • cronotermostat ce se leaga cu fir la echipamentul (centrala termica, pompa, arzator, etc.) pe care-l comanda si, respectiv
  • cronotermostat wireless, ce este compus dintr-un emitator si un receptor, emitatorul comunicand fara fir cu receptorul (care la randul lui este legat prin cablu de centrala termica).
Cronotermostatele mai sunt denumite si termostate cu ceas sau termostate programabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.