Termostat cu comanda TPI

Ce este controlul TPI ?

Control TPI (Timp Proportional + Integral) este un termen standard in domeniul automatizarilor pentru comanda On/Off, utilizand o metoda avansata de economisire a energiei.

Echipamentul opreste sau porneste accesul agentului termic pe perioade diferite. Spre deosebire de termostatele traditionale, acestea se bazeaza pe tehnologia care coreleaza pornirea centralei cu cerintele sistemului. Testul TACMA indica faptul ca se poate realiza o economie de 10% in conditii normale cu functia TPI. Poate fi redus prin pierderi de sezon si operationale. Aditional, din cauza unui control precis, valoarea setata pentru temperatura interioara poate fi redusa, fara pierderea confortului, introducand economii suplimentare.

functionare control TPI termostate
functionare control TPI honeywell danfoss

Cum functioneaza controlul TPI ?

Un termostat opereaza utilizand un numar fix de porniri pe ora (selectate sa se potriveasca cu aplicatia si instalatia). Aceasta inseamna ca se poate intampla ca din cand in cand centrala termica sa porneasca chiar daca temperatura setata este atinsa.

Un termostat cu functia TPI va comanda sistemului de incalzire sa functioneze la 100% din capacitate, cand trmite comanda de pornire centrala. Cand temperatura camerei se apropie de valoarea setata, termostatul calculeaza cate minute mai sunt necesare corelat cu fiecare perioada de functionare a flacarii pentru atingerea temperaturii setate. Atunci termostatul va reduce numarul de porniri din acea perioada in proportie cu cererea de incalzire. Asta inseamna ca pe masura ce temperatura camerei se apropie de valoarea setata, centrala termica are un numar din ce in ce mai mic de porniri.

Termostate si alte echipamente cu control TPI sunt produse de Honeywell, Danfoss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.