Termostat

termostat de ambianta danfoss ret b

Ce este un termostat de camera ? ..O explicatie pentru utilizatori.

Un termostat de camera este un regulator de temperatura ce comanda pornirea si oprirea sistemului de incalzire.

Termostatul percepe temperatura aerului din incapere si cand aceasta scade la o valoare sub cea reglata la termostat, lasa sistemul de incalzire sa functioneze, iar cand temperatura aerului atinge valoarea setata la termostat, inchide incalzirea (sau echipamentul pe care il comanda: centrala termica, pompa de circulatie, arzator..).

Setand o valoare mai mare de temperatura la termostat nu va face ca incaperea sa se incalzeasca mai repede. Incalzirea camerei depinde de proiectarea si alegerea sistemului de incalizire, de exemplu marimea centralei termice si a radiatoarelor.

Similar, setarea unei valori mai scazute a temperaturii la termostat nu determina cat de repede se raceste incaperea. In schimb, prin reglarea unei valori mai scazute, termostatul va inchide mai repede sursa de caldura si va contribui la economia de energie.

Un sistem de incalzire nu va functiona daca un comutator temporal sau un programator a dat o comanda de inchidere.

Modul de utilizare al termostatului consta in gasirea valorii celei mai scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care totodata ofera confortul termic dorit. Odata descoperita aceasta valoare de confort a temperaturii interioare, termostatul trebuie lasat sa functioneze si sa regleze sistemul pe care-l comanda. Cea mai buna metoda de descoperire a temperaturii optime este sa setati initial o valoare mai scazuta, sa zicem 18°C, si mai apoi sa urcati temperatura setata cate 1-2 grade pe zi pana gasiti temperatura de confort. Odata descoperita aceasta temperatura puteti considera ca orice alta valoare mai mare va reprezenta o risipa de energie si va va costa financiar.

4 comentarii la „Termostat”

 1. am un termostat fara fir computherm , si de cateva ore , desi este destul de frig in casa , imi indica temperaturi mari si automat nu mai porneste centrala . este posibil sa interfereze cu ale vecinilor ? ce ma sfatuiti sa fac ? astept raspuns .multumesc frumos .

  1. Anca, nu ai spus ce Computherm ai, Q7RF sau Q3RF.. Si nici ce temperaturi arata mai exact -adica ce inseamna temperaturi mari..
   Exista o functie de calibrare a termometrului termostatului -citez din instructiunile computherm:
   „În caz de nevoie este posibila calibrarea termometrului din termostat (corectia temperaturii ambientale masurate).
   Pentru a efectua o calibrare corecta, este necesar sa masurati temperatura ambientala cu un termometru de precizie. Daca constatati o diferenta între temperatura masurata de termostat si
   cea masurata de termometru procedati astfel:
   Apasati butonul SET. Apasati butonul DAY dupa care butonul HOLD. În locul ceasului apare pe afisaj CAL, iar în locul temperaturii apare valoarea corectiei (în stare initiala de fabrica 0.0°C).
   – cu ajutorul butoanelor sau stabiliti valoare corectiei (diferenta între valoarea citita de termostat si cea masurata de termometru) între -3°C si +3°C în pasi de 0,1°C.
   Setarea se salveaza prin apasarea butonului SET, sau automat, daca nu se apasa niciun buton timp de 15 secunde).
   Afisajul revine la starea normala de lucru. Corectia temperaturii afisate se va produce dupa câteva secunde.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.